KÁLNOKY KASTÉLY

Magashegyek, véget nem érő erdők, várak és templomok, kastélyok és igazi erdélyi falvak. Ismerjük-e igazán Erdélyt? Ismerjük rejtett kincseit, évszázados hagyományait, nemesi birtokait? Az utóbbi években egyre több olyan projekt látott napvilágot, melyek segítségével a múlt századok grófi hagyományai előtérbe kerülhetnek, birtokaik nyítva állnak a turisták előtt.
Brassótól 40 kilométerre egy kastély és a hozzá tartozó birtok kelt újra életre. A Kálnoky kastély története a 17. században kezdődött: 1648-ban III. Kálnoky István néhány miklósvári kőház építését említi naplójában, mely közül egyik vadászkastélyi rangra emelkedett. A kastélyt a Kálnoky grófok örökölték egészen a kommunizmus korszakáig, amikor államosították és kultúrházi rangra degradálták. Ezek után, más erdélyi kastélyokhoz hasonlóan, az idő és az elhagyatottság egyre romosabb állapotba juttatta.

Mindannyiunk szerencséjére a forradalom után gróf Kálnoky Tibor, a száműzött család 25. generációjának leszármazottja úgy döntött, hogy Erdélybe költözik. „Elsődleges célunk a család épített örökségének megmentése volt. Ezáltal a régió kulturális örökségét is gazdagítottuk, ugyanakkor a helyi közösségnek is segítő kezet nyújtottunk.”
Akárcsak a mesében: a száműzött gróf visszatér hazájábá és újraépíti a családi örökséget. Minden jó, ha a vége jó. Az épület megmenekült és az Erdélyi Élet Múzeumává ad otthont. Egyedinek számít abból a szempontból is, hogy napjainkban is a névadó család működteti. A négyszáz éves történet így nem ért véget a 20. században sem.

Forrás: Ramona Cuciuch (www.theunlikelydiva.com)

Kálnoky Castle
Kálnoky Castle

A helyreállítási munkálatokhoz a Kálnoky Alapítvány az EGT és Norvég Alap támogatásához fordult. Ez mellett számos más intézmény is segítette a projektet. Ezt követően, 2014-ben kezdődtek a látványos restaurálási munkálatok. „Mivel semmi nem maradt a kastély belsejében, átfogó kutatást végeztünk annak érdekében, hogy a kastély régi tárgyai visszakerüljenek ide. Számos baróti és környékbeli padlásról kerültek elő különböző tárgyak, amelyeket felhasználhattunk. Így sikerült az erdélyi arisztokrácia életmódját megmutatnunk.” - részletezte a Kálnoky Tibor gróf.